Actualidad Noticias "És segur tornar a la competició, sempre que es complisquen les recomanacions higiènic-sanitàries"

"És segur tornar a la competició, sempre que es complisquen les recomanacions higiènic-sanitàries"

Entrevistas

07 ago 2020
FVCV
València

Son muchas las dudas que nos han surgido durante este tiempo sobre aspectos relacionados con la cancelación de la mayor parte de la competición, acontecimientos náuticos y seguridad en la hora de practicar nuestro deporte.

Hoy, Josep Miquel Moya, Director General de Deporte, nos saca de dudas y nos pone al día del estado de estas.

 

¿Cómo valora la Dirección General la perdida de grandes acontecimientos, tanto en vela ligera como en crucero durante el periodo de inactividad, puesto que el 99% no se pueden reubicar en el calendario 2020?

Certament ha estat un cop dur i inesperat, perquè a més estàvem davant una temporada apassionant, farcida d’esdeveniments ben rellevants. Com sabeu, la pandèmia ho ha condicionat absolutament tot al llarg d’estos mesos, modificant les nostres quotidianitats. I això inclou, òbviament, l’activitat esportiva en general i la nàutica en particular. Però ens refarem.

 

Este año se estrenaba la Liga de Cruceros de la Comunidad Valenciana, favorecida por esta Consellería, uniendo transversalmente la Comunitat Valenciana con tres regatas de nivel “0” (Castellón, València y Alicante), que por supuesto no se ha podido realizar... ¿Hemos empezado con mal pie?

El fet de reconvertir la Lliga de Creuers és una excel·lent oportunitat de vertebració del territori, amb la participació dels principals clubs nàutics valencians. Dissortadament, enguany no ha pogut dur-se a terme i haurem d’ajornar l’estrena a l’any vinent, però les bases de la competició, l’establiment del model, que és un dels treballs més importants, ja està fet i això és un aspecte molt positiu. I evidentment, el nostre compromís de suport al projecte continua.

 

Vivimos una vuelta en la normalidad escalonada en el ámbito deportivo. ¿Cuál es nuestro escenario deportivo actualmente en el deporte de la vela?

Hem entrat en una nova etapa, la regulació de la qual permet ja moltes pràctiques esportives, entre elles la vela. Nosaltres hem intentat des del principi de la desescalada que l’esport nàutic tinguera una consideració particular perquè, per exemple, les franges horàries autoritzades per a la pràctica esportiva inicialment no tenien en compte les especials condicions que es necessiten, que es donen fonamentalment a la franja intermèdia del dia. I en eixe sentit es va enviar des d’aquesta Conselleria una carta al CSD, demanant que es reconsiderara la regulació per poder permetre el retorn a la pràctica nàutica de la forma més ràpida i normalitzada possible, sempre complint els requisits de seguretat.

Sincerament, esperem que este escenari siga el d’un retorn real a l’activitat nàutica, però apel·lem també a la responsabilitat dels esportistes i dels clubs en el compliment dels protocols mentre dure la situació.

 

¿Es seguro volver a la competición?

Sí que ho és, sempre que es complisquen les recomanacions higiènic-sanitàries recollides tant a l’acord del Consell com en la resolució de la Consellera de Sanitat i les precaucions i protocols establerts per la federació.

 

El Centro de Tecnificación de Vela de la Comunitat Valenciana, ¿recibirá apoyo de la Dirección General para recuperar el tiempo perdido? Con ayudas de técnicos, etc.

El Centre de Tecnificació de vela ja rep tota una sèrie d’ajudes per part de la Generalitat Valenciana i, si es produeix eixa reconversió en centre amb programa de tecnificació estatal, podria optar també a les ajudes del Consejo Superior de Deportes.

El primer que s’ha de fer és reiniciar l’activitat amb la màxima normalitat possible amb els nous paràmetres regulats. A partir d'ací, s’estudiarà quina és la situació que queda i es podran avaluar diferents actuacions.

 

¿Se han valorado las pérdidas económicas para los clubes, que se han generado de cara a la suspensión de los acontecimientos deportivos de vela desde que empezó la pandemia? ¿La Consellería tiene alguna medida prevista?

La mesura més important és el compromís de manteniment de totes les subvencions programades en el pressupost, tant pel que fa al nombre com a l’import. A més, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport aprovàrem un decret llei que flexibilitzava les condicions per accedir a elles per facilitar les coses a les entitats esportives. I això és molt rellevant.

Una vegada estiguen resoltes aquestes ajudes i es puguen apreciar els seus efectes, es podrà avaluar l’impacte  de la pandèmia en el sector i valorar altres mesures.

 

¿Cómo tenemos que prepararnos para afrontar 2021 en el ámbito deportivo?

El primer que ens ha de preocupar a tots és deixar enrere l’estat d’alerta sanitària. Mentre, hem d’intentar realitzar la màxima activitat possible que ens permeta la regulació, què, vull recordar, obeeix a una situació sanitària excepcional. És a dir: probablement no es podrà realitzar tot el que ens agradaria perquè no és una conjuntura normal. Però ho hem d’intentar, assumint progressivament més activitat, tant entrenaments com competicions o esdeveniments, però sempre respectant les instruccions de l’autoritat sanitària per tal d’evitar un rebrot i la tornada a l’aturada, que seria un colp molt dur per a tots.