Actualidad Noticias Descobrint a un president: Pedro Martínez Ortolá i el Club Nàutic Les Basetes

Descobrint a un president: Pedro Martínez Ortolá i el Club Nàutic Les Basetes

Entrevistes

26 maig 2021
'El pròxim 5-6 de juny celebrarem el Trofeu CN Les Basetes, regata de Catamarà i no pararem, si les condicions acompanyen' Pedro M.O
FVCV
FVCV
CN Les Basetes

1. En primer lloc, per a qui no conega al Club Nàutic Les Basetes, què hem de saber sobre ell?

Sobre el Club Nàutic dir que està en un enclavament molt particular, una situació immillorable per a la pràctica de tots els esports nàutics. Es troba en la badia de Calp, Benissa i Moraira amb una qualitat d'aigües immillorables, en la població de Benissa.

2. Sou un club xicotet, però tots coincideixen en què ‘sou un club amb molt d'encant’, quina és la vostra essència?

Sí, som el Club Nàutic més xicotet però com bé dius, amb un encant especial per diverses raons: la principal, com vaig dir anteriorment, per la situació i la qualitat de les aigües que tenim, tant en la badia com a l'interior de la dàrsena, de fet vam ser en el 2015 número u en aigües cristal·lines interiors del port. La segona, és el tracte personal que donem al soci i al client, som un equip humà amb molta implicació des del personal de neteja, mariners, contramestre, administració i gerència.

3. En parlar sobre la història del Club Nàutic Les Basetes, és impossible no fer esment a un dels últims fets esdevinguts: el temporal que va arrasar amb les vostres instal·lacions. Després de passar aquest temporal, el vostre port va quedar totalment destruït, es va plantejar l'opció de tirar la tovallola o tancar en algun moment?

Sí, la història es repeteix. En estar tan exposats a la mar tenim un gran desafiament amb els temporals, en aquesta última ocasió, el temporal Gloria, va ser molt destructiu. Va arrasar amb el 80% de les nostres instal·lacions, però mai pensem a tirar la tovallola, pels nostres socis i especialment per totes les famílies que tenim treballant directament i indirectament. La Junta Directiva es va reunir aqueixa mateixa setmana i sol·licitem reunió amb el director de ports i amb el seu cap de serveis, a més de rebre el suport incondicional de l'alcaldia de Benissa, la qual es va involucrar des del primer dia. Des de la Conselleria se'ns va donar una cita ràpidament, i la reunió va ser molt positiva ja que per totes dues parts volíem la continuïtat de Les Basetes, fins i tot sense tindre jurídicament concessió, però un acord mutu per a consolidar la inversió, sense tindre les condicions de referència per a l'atorgament de la nova concessió. Destacar que la inversió total va ser de més de 700.000€.

4. Com ho vas viure des de la presidència?

Amb molta pena per la situació d'impotència i frustració, en contrast amb el repte de poder realçar de nou Les Basetes.

5. A partir d'ací, tots els socis vau treballar per i per a la reconstrucció del club, com va ser el dia a dia d'aquest procés?

Els socis van ser informats de la greu situació econòmica, ja que no podíem afrontar aquest repte sense una solució ràpida i no la teníem, donada la complexitat de la situació jurídica anteriorment dita, sobre la concessió. Però ens vam posar a treballar sense mirar arrere i comencem amb un finançament per a començar la reconstrucció.

6. Us vau sentir abrigallats i secundats tant per les institucions com per la ciutadania en general?

Sí, molt. especialment per la ciutadania, amb múltiples missatges de suport, així com per part de l'Ajuntament de Benissa, de la Federació de Vela de la Comunitat Valenciana, que vau ser una de la més importants.

7. Ja heu tornat a la normalitat, de fet, ja esteu preparats per a acollir competicions esportives i la vostra activitat està en el seu habitual funcionament, heu eixit reforçats d'aquesta situació com a club?

Reprenem l'activitat als 6 mesos del sinistre, i encara que falta algun detall, és sense importància. El pròxim 5-6 de juny celebrarem el Trofeu CN Les Basetes, regata de Catamarà i no pararem, si les condicions acompanyen, ja que estan previstos tots els caps de setmana amb l'organització d'esdeveniments de diferents classes.

Moralment sí, ha sigut tot un desafiament restablir de nou el Club Nàutic i l'activitat, especialment, al no haver demanat cap vessa als Socis, sinó aconseguir-lo, a través de molt d'esforç i un sense fí de gestions i de treball, s'ha pogut sufragar la reconstrucció i en l'actualitat, les nostres instal·lacions són més funcionals i boniques.

8. Actualment, sobre quines línies d'actuació esteu treballant i quines són les vostres prioritats?

La nostra prioritat és la renovació de la Concessió i la inclusió econòmica en les noves condicions de referència, que no caiguen en sac trencat. Hem fet una memòria de tota la reconstrucció i esperem que es consolide.

9. Quan vas arribar a la presidència, quins objectius et vas proposar?

En primer lloc, a la meua arribada com a president en 1987, la qual cosa em vaig trobar, a nivell econòmic i com a club, van ser molts fronts oberts sense solucions a la vista, així que amb la nova junta directiva ens planifiquem com a objectiu principal, aconseguir el consens i suport de tots els socis per a aconseguir una gestió econòmica sostenible i progressiva, que ens permetera créixer com a Club Nàutic en el foment esportiu i social i així comencem a poc a poc fins ara. Estem molt orgullosos de fer el màxim dins de les nostres possibilitats i crec que ho hem aconseguit.

10. Has pogut complir-los tot? Imagine que sempre hi ha factors externs que impedeixen poder arribar a realitzar alguns d'ells

Si, i dins de tot l'esmentat anteriorment, després d'aconseguir els objectius proposats, de comptes sanejats, foment de l'esport i social i altres, també aconseguim no emetre ni una sola vessa més als socis. En l'actualitat tenim una situació econòmica favorable, que tenint en compte tot l'esdevingut, ha sigut tot un assoliment per part de tot l'equip que forma aquest club. És un orgull destacar també, la nostra implicació amb la sostenibilitat i el medi ambient, així com la millora contínua dels serveis, per a això tenim certificat les instal·lacions segons normes ISOS 9001 i 14001 de Qualitat i Medi Ambient des de l'any 2004, fa ja 18 anys i des del 2003 amb la Bandera Blava, així com molts aspectes més importants que tenim.

11. Tens algun propòsit per al club i els socis de cara a aquest 2021?

El propòsit és que isquem tots junts d'aquesta situació actual del COVID tan bé com siga possible, recordar als Socis que ja no estan amb nosaltres per culpa de la pandèmia i especialment que enguany puguem celebrar en la mesura del possible el nostre 50 aniversari, amb la renovació de la concessió.

12. I ja per a acabar, formeu part de la gran família que és la Federació de Vela de la Comunitat Valenciana, quina relació hi ha entre totes dues entitats?

És una gran família sempre fent costat als clubs nàutics i volem felicitar-la per la seua gran faena constant, sense vosaltres tot seria molt diferent. Amb molt bona relació des de sempre i especialment aquest últim any.