Actualidad Noticias ‘Continuem treballant amb el ferm propòsit d´arribar a ser Una Porta a la Mar totalment Accessible’ Axel Kersting

‘Continuem treballant amb el ferm propòsit d´arribar a ser Una Porta a la Mar totalment Accessible’ Axel Kersting

Entrevistes
29 des. 2021
‘El saber que sempre hi ha grans persones disposades a ajudar de forma totalment altruista, ja és suficient raó per a pertànyer a la Gran Família de la FVCV’
FVCV

1. Hui dia, comptes amb més de 35 anys navegant i uns 30 d'experiència ensenyant aquest esport però, com va començar la vinculació d'Axel amb la mar?

Moltes persones pensaven i pensen que la vela és una opció només per a famílies adinerades o amb tradició nàutica, però en el meu cas, jo soc un dels moltíssims exemples que trenquen aquesta regla i reafirmen que la vela és un esport accessible a qualsevol que li ho propose.

En el meu cas particular, em van apuntar de molt xiquet a l'escola de vela de Benicàssim com a “Campament d'estiu” i quan els instructors (recordant-me hui dia de cadascun d'ell@s) em van comentar la possibilitat de continuar practicant aquest esport tot l'any per mitjà d'un Club em vaig animar i vaig continuar aprenent i practicant en el Real Club Nàutic de Castelló. Era molt divertit i féiem moltes amistats de totes les edats que, hui dia, encara mantinc.

Dins de tot el que ens ofereix la mar, una de les coses que més he valorat sempre, són les grans amistats que en aquest es forgen, atés que es comparteixen tot tipus d'emocions, moments complicats, autosuperació, situacions en les quals el treball en equip i la confiança en les teues company@s i els teus entrenadors/as és fonamental. Em recorde de cadascun d'ell@s, tant de l@s de casa com de l@s que conformàvem els equips de competició de la FVCV portats de la mà de Juan Carlos Palmer i Begoña Alday entre otr@s. Quins anys aquells!

Després de múltiples reflexions sobre el com o el perquè un acaba dedicant la seua vida a aquests esports i sobretot, a compartir-los amb l@s altres malgrat les dificultats que això comporta, són aqueixes persones amb les quals he compartit i continue compartint, les responsables d'haver fet de mi un apassionat de la mar.

2. Actualment, entre moltes altres funcions, estàs al capdavant de l'Escola de Vela Club de Mar de Benicarló, però explica'ns, quins projectes estàs portant o tens al cap?

La dificultat de fer d'aquesta passió una forma de vida i l'estar actualment retirat de la competició són les dues raons per les quals tinc molts projectes en marxa. A més, no pare i estic contínuament donant-li tornades al capdavant amb noves idees, alguna cosa que ve de sèrie en tod@s aquell@s que ens dediquem a la vela.

Aquest no saber parar m'ha portat a estar al capdavant de:

- Escola de Vela Clubdemar Benicarló
- Escola de Vela Club de Vela Alcossebre
- Escola de Vela Watermelon Peníscola
- Empresa de Charter i Escola de Vela Creuer
- Club de Navegació Clubdemar Benicarló – Creuer a Vela i Motor
- Escola d'Ensenyament Nàutic Esportiu Clubdemar
- President fundador del Club de Vela Costa Azahar-Benicarló

En resum, una infinitat de projectes que s'han anat obrint amb el temps, i ara com ara, l'única manera de poder arribar a oferir treball anual, professionalització del sector i crear equips de treball més estables. Sent Benicarló el port base de tots els projectes en marxa, i després dels assots rebuts per la Covid-19, continuem treballant amb el ferm propòsit d'arribar a ser realment “Una Porta a la Mar totalment Accessible”.

3. Un dels teus grans projectes personals ha sigut l'aposta per la vela inclusiva a través de l'adquisició de dues Gos 16 per a poder realitzar cursos i classes de vela adaptada, com sorgeix aquesta iniciativa?

Aquesta iniciativa va sorgir fa uns anys en un moment de la meua carrera on em vaig veure amb suficient força i una xicoteta partida econòmica personal que volia o podia destinar a aquest projecte. Es tracta d'un projecte que tenia en la meua llista de “quefers” des d'aquell dia que vaig poder dur a terme l'esdeveniment “Una Mar per a Tots” en el Real Club Nàutic de Castelló i que hui dia es continua celebrant amb gran èxit. Es tracta d'un projecte “personal” perquè la meua intenció sempre ha sigut demostrar que, si un es proposa aconseguir un objectiu, i cosa que és més important, fer alguna cosa pels altres, no és necessari esperar que hi haja darrere subvencions o interessos polítics.

Igual que oferim o dissenyem tot tipus de cursos en el nostre dia a dia a les escoles, per què no comptar amb poder-los oferir a tot el públic sense excepció?

Pretenc així mitjançant la inclusió, ser accessibles i compartir la nostra passió amb tothom, intentant que el projecte se sostinga per si sol. Sí que és cert que a més de fer front de manera personal a totes les despeses que aquest comporta, he rebut suport de persones i empreses que confien en aquest projecte com:

- Cessió de dues embarcacions Gos 16 per part de FESA
- Un joc nou de veles per a Gos 16 obsequiat per Nacho Ortí de Advanced Sails

Vull demostrar en primer lloc que es pot, i les ajudes o subvencions que es puguen obtindre a posteriori, han de servir per a millorar l'oferta.

4. En quin moment esteu actualment?

És ara quan més ens estem donant compte de les conseqüències originades per la Covid-19 i hem hagut de deixar en standby alguns projectes. I mentre ens anem recuperant i adaptant a la nova situació, continuem fent xicotets passos cap avant.

5. Quin és vostre target principal?

Oferim la possibilitat d'iniciar-se, perfeccionar, titular-se o practicar de manera habitual els esports nàutics per a qualsevol edat, condicions o objectius. Oferim gran varietat de modalitats com ara: vela lleugera i creuer, windsurf, kitesurf, caiac, Paddle Surf, Surf, WindSkate, e-foil, Wing Foil, embarcacions de motor… tot en un entorn emblemàtic al costat del Castell de Peníscola, envoltats per tres parcs naturals (els Columbrets, Sierra de Irta i Delta de l'Ebre) i acompanyat d'un espectacular vent Garbí únic a la província.

Destaquem per la nostra àmplia oferta i tarifes promocionals. Des de la possibilitat de navegar per lliure en la nostra flota creuers per 40€/mes o participar en els entrenaments del club de vela tots els caps de setmana per 50€/mes.

6. Quins són els valors o les premisses que intenteu transmetre a tot aquell que passa per la vostra escola?

Volem oferir-los totes les facilitats possibles per a endinsar-se en aquest món, la sensació de sentir-se acompanyeu@s i respaldad@s per nosotr@s en tot moment, el respecte cap a la mar tant a nivells de seguretat i previsió com a mediambientals, els beneficis personals i col·lectius d'aquests esports, la importància de l'observació de l'entorn, el treball en equip, la comunicació, l'autosuperació, la coordinació, la transversalitat… En definitiva, veiem tants aspectes beneficiosos en la pràctica d'aquests esports, que ens hem acostumat a transmetre tots aquests valors entrellaçats fent que tots siguen imprescindibles i intentat que també es continuen posant en pràctica en terra ferma. Així ens aniria tot millor.

7. En tots aquests anys vinculat a la formació, què és el que més t'agrada del teu treball?

Ajudar les persones a descobrir la gran quantitat i varietat de sensacions que ens ofereix aquest esport i que a més varien per moments. Veure com aprenen a aguditzar aspectes com la capacitat d'observació i que detecten els continus senyals que hem d'interpretar per a una bona navegació. Es tracta d'una manera d'obrir-los els ulls davant un món ple de senyals i variables que val la pena no passar per alt.

8. La vela ha donat un gir molt important amb l'arribada del foil i noves disciplines com el wing foil, heu valorat el fet d'anar acostant les vostres activitats cap a aquestes disciplines?

Estem fent grans esforços amb l'adquisició de materials per a augmentar la nostra oferta amb modalitats com el Wing foil, E-foil o el Trimarà Foil. Encara que hui dia són encara materials d'elevat cost, destinats potser a un públic més reduït i amb nivell més avançat pel que es tracta de cursos més cars per les seues característiques. A més, són cursos que van destinats a un públic molt específic i que, donada l'experiència, en aquesta zona de costa no abunda.

9. Nou any i nous propòsits, quins projectes teniu per a l'escola de cara a 2022?

Tirar avant tots els projectes anteriorment citats, seguir amb la nostra pròpia campanya de promoció “Vela a l´Escola”, continuar formant tècnics, promocionar el Club de Vela per a totes les edats, participar en el projecte de la FVCV del Wing i Wind Skate i reprendre els projectes a Espanya de l'associació a la qual pertany “Ayam Sailing Europe”.

10. Hi ha alguna 'espinita' que tingues clavada i que t'agradaria poder dur a terme a l'escola enguany?

Si, hi ha dos que tinc clavades:

- La inclusivitat.
- Poder eixir de l'oficina i i anar d'escola en escola resolent problemes per a poder tornar a gaudir impartint classes i estant més temps en la mar.

11. Sou una Escola Homologada de la Federació de Vela de la Comunitat Valenciana, què us aporta ser part d'aquesta família?

He format part d'aquesta família des dels seus inicis i és molt bon senyal que la família haja anat creixent considerablement. Entre les moltes coses que m'ha aportat pertànyer a aquesta xarxa d'escoles, podria destacar algunes com:

- Els avanços que l'equip de la FVCV aconsegueix any rere any a tots els nivells i sobretot, en aquells aspectes que a much@s de nosotr@s ja se'ns escapen de les mans.

- El suport rebut en tot moment per la FVCV i la seua capacitat d'haver fet d'aquesta xarxa una vertadera família.
- La possibilitat de conéixer a tant@s professionals del sector amb l@s que compartir experiències, consultar dubtes, rebre suport i consell… realment m'he sentit sempre com a part d'aquesta família i gràcies a això he aconseguit grans amistats.
- El saber que un no està sol i que sempre hi ha grans persones disposades a ajudar de forma totalment altruista, demostrant així una gran confiança basada en el respecte. Això ja és suficient raó per a pertànyer a aquesta “Gran Família”.