Actualidad Noticias ‘Pertànyer a una xarxa d´escoles homologades és sinònim de seguretat, garantia de qualitat i diversió’ Manu Sanz director del CD Marina El Portet

‘Pertànyer a una xarxa d´escoles homologades és sinònim de seguretat, garantia de qualitat i diversió’ Manu Sanz director del CD Marina El Portet

Entrevistes
03 març 2021
L'entrenador de la RFEV en Kitefoiling i secretari de la nova classe olímpica de Fórmula Kite està preparant un seminari per a dotar a les escoles i centres nàutics de la FVCV de la formació necessària per a impartir activitats Foiling a les seues escoles
FVCV
FVCV

1. Per què vas decidir embarcar-te en l'aventura de ser Director del Club Esportiu Marina El Portet a Dénia?

Va ser el destí qui ens va portar en certa manera a arribar a aqueixa responsabilitat. Ens trobàvem en una marina que iniciava el seu projecte esportiu i d'altra banda, nosaltres que teníem una petita empresa d'ensenyament de Kitesurf, ja érem ací pel que va ser una cosa que va sorgir amb molta naturalitat.

2. Hui dia, quines són les principals vies de treball quan parlem de les escoles de vela?

Des del meu punt de vista hem de centrar-nos en l'ensenyament, foment de la competició, esdeveniments esportius, serveis a l'usuari i activitats de responsabilitat social.

3. En el vostre cas teniu una clara aposta esportiva pels esports de taula i cometa, sobretot kitesurf, per què?, a què es deu això?

Jo havia començat a navegar en Kitesurf l'any 1999, i en 2013, després de no renovar el contracte amb l'empresa en la qual treballava en aquells dies vaig veure l'oportunitat de poder muntar la meua pròpia empresa d'ensenyament de Kitesurf la qual cosa em va motivar molt ja que era una modalitat en la qual hi havia molt per desenvolupar tant a nivell de metodologia de treball com de mètodes pedagògics d'ensenyament.

4. A més, cal remarcar que eres el secretari de la nova classe olímpica FORMULA KITE, què vist en aquesta modalitat que et va fascinar?

Va ser en el 2008 quan van fer aparició les primeres taules d'eslàlom que al principi no podien cenyir massa però que van anar evolucionant cap a dissenys més eficients fins a arribar a les antigues taules de Race (no voladores) i posteriorment als actuals foils. Jo sempre havia sigut un apassionat de la competició, centrar-me en la competició de regata en Kitesurf era una cosa quasi òbvia per a mi.

5. I com a entrenador de la RFEV en kitefoiling com veus a l'equip que s'està jugant la plaça pels jocs?

Tenim molta faena per davant. Primer necessitem adquirir constància en l'entrenament diari i una vegada adquirit aquest, començar a treballar en els aspectes que ens facen ser més ràpids que els altres. Una modalitat que navega entre 20 i 35 nusos no pot ser entrenada amb la metodologia tradicional. Necessitem de noves maneres d'entrenar i analitzar els nostres resultats.

6. Es va aconseguir que Dénia Marina El Portet fora la seu olímpica de l'equip de Fórmula Kite quines característiques té Dénia per a complir els requisits de seu olímpica?

El major handycap per a l'entrenament de Formula Kite és la infraestructura logística. Des del Club Esportiu Marina el Portet de Dénia tenim la sort de comptar amb una infraestructura logística de platja secundada per una infraestructura portuària. Això, juntament amb la qualitat dels nostres vents tèrmics de mitja intensitat, fa que el nostre centre siga un lloc idoni per a la modalitat.

7. Crida l'atenció que en molt pocs anys heu col·locat en el mapa a Marina El Portet com heu aconseguit aquesta progressió tan ascendent?

Marina el Portet és la responsable d'això ja que quan des del club esportiu els hem plantejat a la directiva projectes innovadors, arriscats i diferents al que s'estava fent en el panorama nàutic mai ens han dit que no, han sabut apostar i confiar en les capacitats de l'equip humà que hi havia darrere. Mostra d'això és que en 2017 vam ser pioners a realitzar la primera prova en la història de la vela espanyola amb hydrofoils (Copa d'Espanya de Formula Kite) i a l'any següent desenvolupem el circuit de Copa d'Espanya ‘Formula Kite Spain Sèries’ projecte desenvolupat íntegrament des del club Esportiu Marina el Portet de Dénia, albergant aqueix mateix any una prova del circuit i el Campionat d'Espanya de la modalitat en el nostre club. També hem apostat ajudant als esportistes de la modalitat, sabent detectar els esportistes que tenien millor projecció en aqueix moment. Hui dia hem col·locat a 3 d'ells en l'equip de tecnificació nacional i ja estem treballant en la detecció de nous talents per al nostre futur equip d'esportistes infantils i juvenils de Formula Kite.

8. Quina és la part més satisfactòria del teu treball?

Els resultats. Quan veus que tot el treball, esforç i passió per aquest esport que intentem transmetre dia a dia des de la base de la nostra escola a través dels nostres tècnics es tradueix en resultats com un major nombre d'aficionats i més competidors en l'aigua veus que tot el treball ha valgut la pena.

9. Com ha sigut l'adaptació a l'escola a tots els protocols derivats del COVID-19?

La filosofia de la nostra escola és la individualització en l'ensenyament pel que mai treballem amb grans volums de gent, sent així més senzilla l'ampliació dels protocols de seguretat com el distanciament i altre.

10. Estàs preparant un seminari sobre foil per a explicar tant a nivell teòric com pràctic aquesta nova disciplina que, cada vegada més en auge, està desembocant en noves modalitats molt atractives com el Wingfoil, en què consistirà aquest mòdul i quin és l'objectiu d'aquest?

Aquest seminari té com a finalitat dotar a les escoles i centres nàutics de la formació necessària per a impartir activitats Foiling a les seues escoles. En la part teòrica fem un repàs de la física que hi ha darrere de les embarcacions tradicionals a vela i posteriorment ens centrem en la tecnologia que hi ha en les embarcacions Foiling. La xarxa d'escoles de la FVCV són els centres especialitzats en aquesta matèria i els nostres futurs alumnes han de saber que poden acudir als nostres centres tant per a aprendre la navegació clàssica com navegació d'avantguarda.

11. L'escola que dirigeixes forma part de la xarxa d'escoles de la FVCV, Quins beneficis aporta formar part de la FVCV i que suposa per a vosaltres formar part d'aquesta xarxa d'escoles homologades?

Pertànyer a una xarxa d'escoles homologades de cara al nostre client és sinònim de seguretat, garantia de qualitat d'ensenyament i diversió. Aquest és el valor afegit i diferenciador de la nostra xarxa d'escoles enfront d'altres empreses d'ensenyament d'esports nàutics.