Actualidad Noticias ‘Ens veiem en l´obligació moral de traslladar la importància de la cura del medi ambient a través de la mimetització amb els esports de naturalesa, concretament amb esports com la vela’ Jean C. CEO Vive Oliva

‘Ens veiem en l´obligació moral de traslladar la importància de la cura del medi ambient a través de la mimetització amb els esports de naturalesa, concretament amb esports com la vela’ Jean C. CEO Vive Oliva

Entrevistes
01 juny 2022
És un honor per a nosaltres formar part de la Xarxa d'Escoles Homologades. És summament important tindre un segell de qualitat en el qual es garantisquen uns criteris
FVCV

1. Vive Oliva és l'escola de vela més jove de la FVCV. Com naix aquesta escola i quins van ser els motius que us van portar a crear-la?

Vive Oliva, naix d'una passió de dues persones cap als esports en la naturalesa. Les dues persones que creguem aquest projecte vam ser David Fuster, ex futbolista professional del Olimpiacos entre altres i actualment director de l'Acadèmia del VCF, i jo mateix, Jean Claude Blázquez, kitesurfista, atleta d'alt rendiment de paddle surf, amant de la mar i de la naturalesa. Els dos tenim el mateix objectiu que és crear afició a l'esport i aprofitant tot el que Oliva ens pot oferir creem aquesta escola nàutica a la platja i el centre esportiu a la ciutat.

Per part nostra ens veiem en l'obligació moral de traslladar a la gent la importància de la cura del medi ambient a través de la mimetització amb els esports de naturalesa. Concretament amb esports com la vela o el rem que són activitats que es realitzen des de fa segles i que no deixen cap rastre negatiu en la naturalesa i sí, en els cors de qui els practica.

D'ací naix Viu Oliva, d'ensenyar a la gent com es viu en el paratge natural en el qual tenim el gran privilegi de viure. Viure experiències de la forma més natural en la naturalesa.

2. Com heu viscut el procés de creació i quant temps porteu en actiu?

Vivim en la zona d'oliva, on desgraciadament no tenim molta oferta d'empreses dedicades als nostres esports, a causa de la gran complicació que suposa l'adjudicació de canals d'ús lucratiu en quasi 14km de platges naturals i menys d'1 km de platja urbana. Per això, les empreses que hi ha com la nostra (Viu Oliva) i la del nostre company més veterà i molt professional Nacho Tapia (Oliva Surf) ens dediquem a sobreviure cada vegada més ofegats per les normatives sobretot de pativel I això que nosaltres només portem 4 anys barallant pel que acabem de començar, les persones i empreses que porten més temps es mereixen una medalla al mèrit ja. Salutacions a Nacho.

Malgrat tot això, no ens hem volgut donar per vençuts i hem dut a terme el projecte gràcies a l'ajuda de grans persones compromeses amb l'esport nàutic i amb tot el que això comporta. Entre altres la Federació de Vela de la Comunitat Valenciana (*SomVela), Capitania Marítima i l'Ajuntament d'Oliva, a través de la Vicealcaldessa Ana Morell que s'està deixant la pell al costat del seu equip per a fer veure que es pot compatibilitzar la platja natural amb els esports naturals.

3. Una vegada desenvolupat el projecte, quins objectius us heu marcat i quina filosofia seguiu?

La nostra filosofia i els nostres objectius van agafats de la mà. Aquest és el que podríem dir el mapa del nostre paradigma: ‘Viure el nostre entorn de la forma més respectuosa possible gaudint d'ell i conservant-lo perquè les nostres futures generacions gaudisquen puguen també gaudir d'ell’.

I per a això és summament important que empreses com la nostra arriben al cor i a la ment de la gent. A través de l'esport arribem molt més fàcil al cor de la gent gràcies a les meravelloses sensacions que es creen en viure experiències realitzades a l'aire lliure, sense murs ni barreres que ens limiten. Acte següent el pensament i la filosofia de la gent, respecte a l'important que és cuidar de l'entorn natural per a poder continuar realitzant aquest tipus d'activitats, canvia per complet.

Qualsevol que realitze aquest tipus d'esports i que estiga llegint això ara mateix, sap perfectament del que parle. I això mateix és el que cal traslladar i hauria de ser, no el nostre objectiu i fonaments si no l'objectiu de tots i cada un@ dels quals ens dediquem a això.

4. Quines modalitats nàutiques oferiu i a qui van dirigides?

En aquests moments les nostres activitats nàutiques principals són: kitesurf, paddle wing, wing foil i paddle surf. D'alguna manera, encara que portem 4 anys espentant per a poder obrir-nos un buit a la platja, estem en ple creixement. Ens dirigim a qualsevol persona que vulga fer el pas i canviar la seua vida per complet introduint-se en la filosofia surfera.

5. Entre totes aqueixes disciplines destaca el WingFoil per tractar-se d'una disciplina molt nova. Quin acolliment ha tingut i com la practicau?

El Wing Foil és un esport derivat del KiteSurf i del WindSurf, que realment està tenint molt bona acceptació. És molt prompte encara per a veure quin futur li ofereix. Però cada vegada hi ha més demanda i es veuen més ales (Wings) per les nostres costes. És una forma molt segura d'iniciar-se en la navegació i apta per a tots els públics (en la seua primera fase sense el hidro foil muntat). Al no tindre tanta complexitat amb el transport o amb el muntatge, és molt àgil a l'hora de començar a navegar quan comença el vent. A part de tindre un rang bastant bo d'acció té unes preses de contacte bastant bones (això no lliurarà a ningú dels famosos 'paseítos' de tornada a l'hora d'aprendre).

Cal destacar que cal tindre especial compte amb el ganivet jamonero que portem davall de la taula. Tant per a la nostra seguretat com per a la de la gent que ens envolta. Per tant, s'han de prendre mesures que ja en la resta d'esports hauríem de tindre presents com ara el casc, jupetins d'impacte, leash, etc…

6. A més de la part nàutica, també us centreu en l'esportiva en general. Com complementeu aquests entrenaments en la mar?

En el nostre business pla quan estàvem preparant l'avantprojecte, havíem de posar el focus en com poder mantindre el personal, la infraestructura i l'empresa durant els seus primers anys de vida. Havíem de buscar una solució que ens proporcionara un ingrés recurrent per a poder mantindre tot això i que a més s'abrigara sota el mateix paraigua. Poder relacionar tot i poder oferir a la nostra plantilla llocs de treball més estables. Per això creem el centre esportiu ViveOliva. És important treballar una base perquè ens ajude a poder realitzar qualsevol tipus d'esport, evitant lesions i que ens prepare físicament per a qualsevol imprevist que ens puga sorgir (que sempre sorgeixen).

En el nostre centre esportiu a la ciutat i a la nostra escola de la platja tenim material perquè la gent s'exercite de manera funcional. Aquest tipus d'entrenaments de treball funcional, ens proporcionen la suficient força i vitalitat per a poder desenvolupar qualsevol tipus d'esport que ens vulguem plantejar. I per a mantindre'ns actius fora de temporada (no semblar salchichitas amb els nostres neoprens al començament de temporada) i poder entrar fortes i donant-ho tot en el nostre esport aquesta part és molt important.

7. Tenim l'estiu molt a la vora, com l'afronteu des de Vive Oliva?

Amb molta il·lusió i ganes de treballar. Després dels inicis tan complicats que ens hem trobat, tant a nivells burocràtics per la zona on ens trobem, com pel tremend impacte que ha tingut la pandèmia en els nostres projectes, estem ansiosos de poder iniciar d'una forma contínua ja la nostra activitat.

8. Què us aporta formar part de la Federació de Vela de la Comunitat Valenciana?

Entenem que és summament important estar al dia de tot el que concerneix el nostre esport i que és molt necessari formar part d'una comunitat que compartisca la teua forma de vida. El networking és fonamental per a crear sinergies i obtindre idees sobre com millorar la forma en la qual fas les coses.

9. A més, també pertanyeu a la xarxa d'Escoles Homologades de la FVCV, què significa per a vosaltres?

És un honor per a nosaltres formar part de la comunitat d'Escoles Homologades de la FVCV. És summament important tindre un segell de qualitat en la qual es garantisquen uns criteris de coneixements (know-how), seguretat i respecte amb el medi ambient. I només passant una auditoria contínua com les que realitza la FVCV a les seues escoles homologades es poden garantir que es complisquen aquests criteris.

Donada la importància que tenen les mesures d'actuació i de seguretat en aquesta mena d'esports, és fonamental el tindre uns estàndards de qualitat en els nostres serveis i gràcies a la Federació es mantenen al dia.

10. De moment, sou l'escola més jove de la FVCV però, quin futur espereu?

Perquè sincerament en la nostra zona estem molt subjectes a factors externs a nosaltres com comentava anteriorment. Per part nostra fer les coses des del cor, amb cap i tan bé com siga possible, per a poder oferir sempre serveis de molta qualitat i crear una oferta el més disruptiva possible per a aconseguir quota de mercat i fidelizarla. Això és la part una mica més analítica, però sobretot deixar empremta en totes i cadascuna de les persones que compartisquen un temps de la seua vida amb nosotr@s, que al cap i a la fi és l'actiu més preuat que tenim: El TEMPS, fer valuós el temps i crear bonics records. I per a finalitzar agrair-vos l'oportunitat de poder donar-nos a conéixer davant la resta de companys de la FVCV i per acollir-nos tan bé i ser tan amables amb nosotr@s. Dins de la complexitat que té el poder emprendre un projecte vosotr@s feu que siga més fàcil