Actualidad Noticias ‘Formar part de la FVCV és pertànyer a un grup en el qual ens uneix molt més que el professional. Som una família.’ Nacho Tapia, gerent de l´Escola de Vela Oliva Sur

‘Formar part de la FVCV és pertànyer a un grup en el qual ens uneix molt més que el professional. Som una família.’ Nacho Tapia, gerent de l´Escola de Vela Oliva Sur

Entrevistes

24 març 2021
En 1992 naix Oliva Surf i amb ella s'assentisca la primera homologació d'una escola de vela en la CV. Un treball que posa inici a la xarxa d'escoles homologades que tenim hui dia en la FVCV
FVCV
FVCV
València

1. Llicenciat en Educació Física i Entrenador Nacional de Vela, vas arribar a Oliva per 1991 amb molta il·lusió per emprendre i obrir una Escola de vela. Venies de ser director en una escola gallega en Villagarcia d'Aurosa, què va ser el que et va portar a vindre't al mediterrani, més concretament a Oliva, i quina va ser la raó per la què vas decidir que era moment d'obrir la teua pròpia escola?

A Galícia vaig passar uns anys molt fructífers quant a la formació es refereix… era una mar dura, en cinc minuts es formava un vent de Nord, duríssim, que no donava treva, que bolcava tots els vaixells i deixava als windsurfistes desarmats. També era un repte. En aquest temps també vaig treballar en altres escoles d'aigües interiors, com el pantà de Entrepeñas o el de Valmayor.

La raó per la qual em vaig vindre al mediterrani és perquè soc molt frioler. Jo no podia entendre el meu mal de cap, pel fred, un 15 d'agost amb el neopré posat.

2. I per què Oliva? L'estiu que vaig decidir canviar al Mediterrani (una de les millors decisions de la meua vida) vaig fer un estudi de mercat. Vaig començar en el delta de l'Ebre i vaig baixar fins a Tarifa veient cada platja i parlant amb cada ajuntament. I va eixir Oliva per tres raons: l'urbanisme horitzontal, el vent tèrmic i la naturalesa.

1991 era el moment del canvi, havia d'obrir la meua pròpia escola gràcies a uns estalvis que tenia treballant com a professor d'educació Física, fent extraescolars i venent vaixells (concretament el Gamba de Pepe Araez) i també gràcies a 800.000 pessetes que em va donar el meu pare i gràcies a una furgoneta Nissan Vanette que també em va comprar. I així va començar tot.

3. I així naix en 1992 ‘Oliva Surf Escola de Vela’ i es converteix en la primera Escola de Vela Homologada de la Comunitat Valenciana, què suposa per a tu ser el punt inicial o l'origen d'una xarxa d'escoles homologades que ha anat creixent fins a arribar a ser, hui dia, més de 50 les escoles de vela que conformen la xarxa d'escoles homologades de la Federació de Vela de la CV?

El meu primer repte va ser vendre viatges combinats perquè la vela en si no era prou rendible. En aqueix temps, signe contracte amb Unijoven i Viatges el Tall Engonals. La demanda de viatges multiaventura era molt gran. I és quan comence a trobar-me amb el problema de la legalitat més enllà de l'ordre del 02/10/80. Les agències majoristes em comuniquen que el contracte es trenca si no puc acreditar una homologació federativa.

Ací és on comence a col·laborar amb Sr. Miguel Sánchez i el seu equip d'aqueixos dies. Els estàndards de qualitat, els procediments i els requisits per a homologar una escola de vela ja estaven treballant-se… però aquesta situació va fer que es multiplicaren les hores i els esforços per a aconseguir assentar la primera homologació d'una escola de vela a la Comunitat Valenciana.

Per a mi és un orgull pertànyer a la Federació Valenciana de Vela de la Comunitat Valenciana, és igual si és la primera o l'última, som tots iguals.

4. Així es forma un projecte que comença enfocat a la docència però que desemboca en un conglomerat de serveis vinculats al turisme amb diverses línies de negoci, quines són aquestes línies de negoci que has anat incorporant al projecte inicial?

El projecte comença amb la il·lusió d'ensenyar a navegar a uns altres i la rendibilitat del projecte obliga a crear nous productes amb la base de la vela. Els productes van dirigits a tota mena de col·lectius i edats. La població escolar amb els viatges fi de curs i campaments d'estiu, comiats de solter, viatges d'empresa i viatges per a famílies.

A nivell educatiu i esportiu la vostra escola té una clara aposta pels esports de taula i cometa, a què es deu està elecció?

L'elecció es deu al vent. El tèrmic suau és la clau per al kitesurf i el windsurf. L'Espot d'Oliva res ha d'envejar a Tarifa.

5. Afirmes que, malgrat que hi ha qui diu que el millor lloc per a practicar aquestes disciplines és Tarifa, en realitat Oliva ofereix millors condicions pel seu tèrmic característic què té Oliva per a afirmar que és el millor espot nacional per a la pràctica de kitesurf i windsurf?

El vent és més suau, té un programa d'utilització molt extens per al kitesurf i una mica menys per al windsurf, però l'espot és molt més agradable i càlid que el de Tarifa. Per sort el nostre ajuntament està apostant per l'esport i per un turisme esportiu. El nostre Ajuntament aquesta propiciant amb canals de navegació lliure per a totes les disciplines (inclosa una específica de kitesurf) una navegació segura i regulada.

6. Què t'aporta la docència, quina és la part més gratificant del teu treball?

L'ensenyament de la vela precisa d'una exigència en els continguts, una millora contínua dels processos d'aprenentatge i una revisió anual dels programes didàctics. La il·lusió per l'ensenyament i la docència t'anima a estar en constant evolució.

7. Com a amant del kite no volíem deixar passar l'oportunitat de preguntar-te, com vas viure la confirmació per part del COI que la Fórmula Kite serà disciplina olímpica de nou en 2024?

És una gran notícia per a l'esport i per al kitesurf. Al final això demostra l'evolució del joc a esport (amb les seues normes) i de l'esport a esport olímpic (ja constituït com a esport reconegut). Això demostra que l'evolució és democràtica, que les persones amb la seua pràctica poden fer possible el reconeixement del COI.

8. I, què opines sobre com està evolucionant aquesta disciplina?

Crec que el foil revolucionarà tot de nou.

 El foil augmenta el programa d'ús amb menys vent.

El foil aporta una navegació en silenci, sense el rebot en les ones.

El wingfoil i la fórmula IQ foil de windsurf va donar molt a parlar i observarem a les platges nous esportistes d'aquestes disciplines.

9. Com hem comentat, vas ser la primera escola de vela homologada de la CV. Hui dia, quins beneficis t'aporta formar part de la xarxa d'escoles homologades de la FVCV?

Els beneficis són molts. El primer benefici és el personal en pertànyer a un grup en el qual ens uneix molt més que el professional.

Quant al professional cal destacar que estem dins d'una entitat que ens aporta seguretat jurídica, un segell de qualitat i renovació constant en la didàctica. La renovació en l'ensenyament és possible amb l'ajuda dels millors: tècnics que han participat en Copa Amèrica, Olimpíades, campionats del món… en cada disciplina i que la federació posa a la nostra disposició per a millorar en la part docent i de rendiment.

Sota el meu punt de vista, el “paraigua jurídic” que ens brinda la federació és més útil que la pròpia organització de competicions o la formació de tècnics, encara que la competició i la formació és consubstancial i imprescindible en la seua labor com a federació.

10. Què suposa per a vosaltres ser part d'aquesta federació?

Som una família, ens ajudem i compartim experiències per a ser millors en el nostre treball.